När de kanadensiska juniorstjärnorna invaderade Sverige

By Hockeysverige

Snön föll lättjefullt över uterinken medan julen stod för dörren. Kylan bet. Det gruffades i sarghörnet, ropades drucket om kvinnliga bröst från läktarna och många år senare hade en av banans hetaste aktörer nått hela vägen till NHL:s berömda Hall of Fame. Det här är historien om när juniorlaget Regina Pats invaderade Sverige för många, många år sedan.

1973 års kanadensiska julbesök på Idrottsparken i Norrköping skapade intryck för livet för en ung glytt på plats vid rinkside bakom ena kassen. Ja, Östgötalagets kraftiga nederlag mot det kanadensiska juniorlaget Regina Pats dagen före julafton kan mycket väl vara undertecknads allra bästa hockeyminne någonsin.

Och då har ändå Vita Hästen varit så-här-nära elitserien sedan dess.

Det här är storyn om matchen mellan Östgötalaget och Regina Pats den 23 december 1973 och den (storyn alltså, inte matchen) både föddes och tog fart på ett oväntat vis. För ett par år sedan släpptes nämligen boken ”Junior Hockey´s Royal Franchise: The Regina Pats”, en ambitiös kanadensisk tegelsten som berättade den fullständiga historien om landets mest framgångsrika juniorlag som någonsin stått på ett par rör.

Eller, snarare, den nästan fullständiga historien. För ett kapitel var ihåligt och saknade vitala uppgifter. Det om klubbens turné till Sverige runt jul och nyår 1973. Att Regina Pats ens spelat i Norrköping visste ingen. I boken stod matchen listad som ett möte med ett blandlag från Leksand. Idrottsparken talades det oroväckande tyst om.

HÖLL JÄMNA STEG MED MALMÖ IF

Till sin parallella webbsida om Regina Pats ville en av de båda författarna, Ron ”Scoreboard” Johnston, bättra på och komplettera historien. Det var där undertecknad och Norrköpings Tidningar kom in i bilden och när den gode ”Scoreboard” fick höra att jag till och med såg matchen på plats, visste entusiasmen inga gränser. Några mail senare hade Ron Johnston allt om Regina Pats

Läs mer här: När de kanadensiska juniorstjärnorna invaderade Sverige

kommentarer