NHL 100 år – CCM:s största spelare: Sidney Crosby

By Niclas Viberg

I samband med att NHL fyller 100 år tittar SvenskaFans närmare på några av CCM:s största profiler. I dag har turen kommit till den kanske största av dem all – Pittsburgh Penguins superstjärna Sidney Crosby.

Några år in på 00-talet var Sidney Crosby namnet på allas läppar. Som ungdom och junior hade Crosby dragit alla blickar till sig och hypen var enorm inför draften 2005. En generational talent kan ta en organisation i en helt ny riktning – och det är precis vad vi har sett Crosby göra.

Eftersom säsongen 04/05 hade ställts in på grund av lockouten lottades draftordningen fram 2005. Det blev Pittsburgh som fick förstavalet och ett krisande Penguins lade givetvis beslag på Crosby.

När det brann som värst kring Pittsburgh blev Crosby den frälsaren som Mario Lemieux hade blivit 20 år tidigare. Flytthoten och de ekonomiska problemen försvann allt efter som och nog kan man tillskriva Crosby och hans inflytande en stor del av den äran. Tolv år senare står dessutom Crosby där med en mängd individuella utmärkelser och tre Stanley Cup-titlar.

Succéinledningen

Efter två mäktiga säsonger för Rimouski Oceanic i QMJHL klev Sidney Crosby direkt in i NHL efter draften och succén lät inte vänta på sig. Crosby var en av sju spelare att ta sig över 100 poäng, men i kampen om Calder Trophy fick han ge sig mot Aleksandr Ovetjkin – och de två kom att bli de kommande tio årens stora affischnamn i ligan.

Trots Crosbys insatser – hans 63 assist och 102 poäng var nya rookierekord i Penguins – missade Pittsburgh slutspel för fjärde året i rad, men ljusare tider väntade. Någon sophomore slump märkte vi inte av hos Crosby, utan efterföljande säsong blev snäppet värre än hans rookieår. 79 matcher gav 120 poäng

Läs mer här: NHL 100 år – CCM:s största spelare: Sidney Crosby

kommentarer