Nordeas vd: ” Vi är inte naiva”

Bolåneuppstickarna  hotar plocka russinen ur kakan för storbankerna.

Men åtminstone en bank antyder nu en strategi för att möta hotet om de lägre räntorna hos de nya konkurrenterna.

– Vi är inte naiva. Vi är med i spelet, säger Nordea vd Casper von Koskull.

Hans näst sista kvartalsrapport är levererad och det är en kvar på svensk mark innan Nordeas ledning packar flyttlådorna och drar till Finland. Intill sig i rummet har Casper von Koskull  bankens Sverige–chef Anna Storåkers.

Nordeas högste chef ser som vanligt ut att trivas, både uppe på scenen, där han inför och analytiker och journalister dragit huvuddragen i 2018 års första kvartalsrapport, och senare när han möter närvarande journalister en och en.

” Nytt steg med fokus på kunderna”

– Vår rörelsevinst är mycket starkare än i fjärde kvartalet. Jag var lite mindre nöjd på intäktsnivån. Där måste vi ta ett nytt steg med fokus på kunderna, säger Casper von Koskull.

Vad är problemet där?

– Man måste vara självkritisk. Vi har gjort mycket under de senaste två och ett halvt åren. Mycket har varit inåtriktad och många av våra frontpersoner har fått göra de här förändringarna. Och då kanske man inte blir lika skarp, skarpheten måste vi få tillbaka. 

LÄS OCKSÅ: Storbankernas miljardvinster på dina bolån

Underförstått: Nordea har inte haft fokus på kunderna under det interna arbetet med att rusta banken för framtidens digitala värld.

Bråket kring flytten av bankens ledning till Finland är lagd till handlingarna.  Bolagsstämman gav med förkrossande majoritet klartecken för flytten till Helsingfors.

Missförstånd om Nordeas flytt

De höga rösterna om en bojkott av Nordea tycks inte ha haft någon större inverkan på banken.

Anna Storåkers, Nordeas Sverige-chef.

– Ett visst kundtapp, men det är relativt begränsat, säger Sverige-chefen Anna Storåkers och anser att mycket av kritiken inte var något annat än ”missförstånd”.

Bankens utlåning till allmänheten  har minskat från 320 miljoner Euro under första kvartalet 2017 till  310 miljoner Euro motsvarande period i år.

På bankens egen hemsida beskriver man sig som ”en tillförlitlig partner”. Och det är det  signalord som banken nu också ser ut att försöka hamra in för att hålla kvar bolånekunder som hör locktoner från de nya bolåneaktörerna, uppstickare som lockar med låga räntor och  hotar att plocka russinen ur kakan för Nordea och övriga storbanken. 

LÄS OCKSÅ: Nordeas storägare och styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos stannar i sin Östermalms–våning 

Kritikerna mot de nya aktörerna har pekat på riskerna med vad som kan hända när lånen löper ut. Går det då att få låna igen eller finns det inte tillräckligt med pengar att låna ut längre?

Nordea håller hög beredskap för att kunna möta de nya bolåneuppstickarna som lockar med lägre räntor än affärsbankerna.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och Nordeas vapenargument är klar.

– Våra kunder ser att vi är en trygg och stabil bank och att vi  erbjuder ett långsiktigt alternativ, säger Anna Storåkers där hon står intill sin chef.

Nordea mobiliserar

Casper von Koskull säger att man är beredd om de nya  bolåneaktörerna skulle blir en alltför hård konkurrent.

– V har hög beredskap.

Anna Storåkers passar på att skicka en skrämselsignal:

–  Vi har en kapitalbuffert och håller kapital mot våra bolån. De nya aktörerna gör inte det. De har inget kapitalkrav. 

Nordea är inte störst på bolån bland affärsbankerna. Det är Swedbank. Men helt klart är att banken börjat mobilisera för att möta de nya konkurrenterna som lockar med betydligt lägre räntenivåer.

– Vi är inte naiva. Vi är med i spelet, säger Casper von Koskull.

LÄS OCKSÅ: Så kontrar du om banken vill höja din bolåneränta

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/nordeas-vd–vi-ar-inte-naiva/

kommentarer