Nu är arvtagaren på väg att bli stadens store son: ”Jag var ett så stort fan av honom”

By Måns Karlsson

Att spela ishockey och vara från Cole Harbor är lite som att spela fotboll och vara från Rosengård, du kommer förmodligen aldrig kunna rubba Zlatan från tronen. Men Nathan MacKinnon har inte tagit skada av att stå i skuggan från stadens store son. I stället har han sett superstjärnan Sidney Crosby som sin idol. En idol han nu är på väg ikapp.

I Sverige talas det ofta om det ”Örnsköldsvikska” hockeyundret. Den lilla svenska staden i Ångermanland har fått fram fler än 20 NHL-spelare till dags dato, och inte mindre än tre av dem har vunnit NHL:s poängliga.

Nordamerika har ingen motsvarighet till Örnsköldsvik i det fallet, men vissa platser kommer nära. I Nova Scotia hittar vi Cole Harbour. En småstad som år 2011 hade lite drygt 20 000 invånare, och egentligen bara är ett ställe i mängden. Men när det gäller ishockey är Cole Harbour så långt ifrån alla andra som det bara går att komma.

”SIDNEY HAR BLIVIT SOM EN MENTOR”

2005 valdes Sidney Crosby först i draften. Han sågs som ett av de mest givna förstavalen någonsin, och inte sedan Eric Lindros dagar hade en talang varit lika upphaussad. Då satt en tioåring vid namn Nathan MacKinnon hemma vid TV:n och följde det hela. Åtta år senare var det i stället MacKinnon själv som valdes i draten. Som nummer ett av samtliga, förstås. Gemensam nämnare för dessa båda herrar är att de båda är uppväxta i Cole Harbor, och det var där bådas karriärer inleddes.

Men det råder inga tvivel om att det är Crosby som är stadens stolthet. Det står ”Välkommen till Cole Harbor, Sidney Crosbys hemstad” på skylten intill vägen. Det är han som står bakom stadens hockeyskola, och det är förstås han som hittills rönt störst framgångar på isen. Men Nathan

Läs mer här: Nu är arvtagaren på väg att bli stadens store son: ”Jag var ett så stort fan av honom”

kommentarer