Nu hamnar scenografen i rampljuset

Malmö Dan Nemteanu har många decennier bakom sig som scenograf i Malmö och internationellt. En ny utställning på Teatermuseet visar guldkornen från de 20 år han arbetade på Malmö Stadsteater.

Det var en glad 85-åring som minglade med besökarna på vernissagen på Teatermuseet i går. I utställningen visas Dan Nemteanus egna urval av scenografi- och kostymskisser från perioden 1975-1995, åren då han jobbade på Malmö Stadsteater.

– Att se att det är så mycket folk här gör mig jätteglad. Jag har massor härliga minnen från åren på teatern, säger han.
Dan Nemteanu är född i Moldavien och studerade måleri och scenografi i Bukarest. Han jobbade i många år på Komediteatern där, innan han kom till Sverige och 1975 fick anställning som scenograf på Malmö Stadsteater.
– Jag hade tur som jobbade där under en tid när det var en mycket hög intellektuell nivå på verksamheten och teatern var stor. Man pratade om teater på samma naturliga sätt som man pratar om fotboll i dag, säger han.

Utöver Malmö har han ofta anlitats som scenograf utomlands och har också varit professor vid universiteten i Lund, Prag och Iowa, USA.

Läs mer här: Nu hamnar scenografen i rampljuset

kommentarer