Nya BMW 3-serie snart redo för entré

By Erik Wedberg, Mattias Rabe

Det börjar bli dags för BMW att lansera en ny generation av sin mellanklassmodell

Växer för att matcha motståndet
I och med generationsskiftet växer 3-serien, men bara en aning. Totallängden kommer att hamna på 470 centimeter jämnt, vilket gör den sju centimeter längre än nuvarande 3-serie Sedan. Två av dessa centimeter väntas hamna mellan hjulaxlarna för att skapa mer utrymme åt baksätespassagerarna. Att 3-serien växer är inte så konstigt med tanke på att nuvarande Audi A4 och Mercedes C-klass är 473 respektive 470 centimeter långa.
BMW har hittills varit duktiga på att maskera de prototypbilar som har fångats på bild av bilspionen. Men det har inte hindrat förhandsuppgifter från att läcka ut. För designen av nya 3-serien har chefsdesignern Karim Habib ansvarat. Habib lämnade BMW i somras till förmån för Infiniti och ny designchef för BMW blir Jozef Kaban som närmast kommer från Skoda.
Designmässigt förväntas 3-serien hämta inspiration från flera håll. Likt nuvarande 5-serie får den mindre modellen en kraftigt markerad njurgrill men motorhuven väntas få en lite rundare form, inte helt olik den huv vi kunde se på konceptbilen Concept 8-serie. Baktill väntas nya 3-serie däremot efterlikna 7-serie, framförallt genom en tvärgående kromlist mellan bakljusen. Bakljusen blir av LED-typ och så blir det även framtill i strålkastarna. LED-matrix blir tillval och kan kombineras med laserljus i helljuset för längre räckvidd.

Senaste spionbilden från interiören i nya 3-serie. Den visar tydligt att mätarklustret utformas på samma sätt som i 8-seriekonceptet Concept 8-serie som du ser på bilden nedan. Instrumenteringen består av en enda skärm i stället för analoga, fysiska mätartavlor. Det gör det möjligt att anpassa instrumenteringen efter tycke och smak, men även att få en stor navigationskärm mitt i synfältet. Foto: CarPix

Upprensat och digitalt
Teslas inblandning i mellanklassen ser även ut att

Läs mer här: Nya BMW 3-serie snart redo för entré

kommentarer