Nya Kia Forte ger en fingervisning om nya Cee’d

By Mattias Rabe

På tal om sedaner… (vi skrev ju om Toyota Avalon i går). Kia har också de en ny sedan som de visar upp på bilsalongen i Detroit, nämligen nya generationen Forte. Generation tre helt enkelt.
Kanske inte en så fängslande bil för oss som bor öster om världens näst största hav, men ändå en gnutta intressant i och med att den är amerikanernas motsvarighet till européernas Cee’d. Forte finns dessutom i bland annat Sydostasien där den går under namnet (Cerato) K3.

Nya Forte har fått mer utpräglade sedanformer än sin föregångare som nästan såg ut kunde misstas för att vara en halvkombi. Dessutom har huven fått en annan vinkel gentemot vindrutan, rutan är mer upprätt och tillsammans med huven bildar de båda inte längre en lång, nästan sammanhängande linje à la Toyota Prius generation två och tre.

Nosen påminner lite om märkets nya flaggskepp Stinger men grillen har en lite annorlunda form och strålkastarna är något helt annat. Den röda karosskulören på bilen vi ser här gör dessutom bilarna extra lika varandra. Forte även till viss del om det vi såg på Proceed Concept som visades i Frankfurt i höstas, en bil som då sades vara en form av förhandstitt på nya Cee’d.
Just fronten är hyfsat lik nya Cee’d som sägs ha sin världspremiär på bilsalongen i Genève i mars. Nya Cee’d har nämligen synts i Sydkorea helt utan maskering. Cee’ds grill har samma form som på Forte, men Cee’d-strålkastarna har en lite annan särprägel då de sträcker sig längre bak över framskärmarna. Frontens nedre parti är till stora delar väldigt lik i utförandet, men Forte har större yttre luftintag än nya Cee’d.

Bakdelen på nya Forte är betydligt tuffare än hos föregångaren. De helt nya bakljusen med mellanliggande ljusribba gör mycket, så även stötfångarpartiet med sina svarta partier

Läs mer här: Nya Kia Forte ger en fingervisning om nya Cee’d

kommentarer