Österrikes förbundskansler utbuad under minnesdag

MAUTHAUSEN. Överlevare mindes befrielsen av koncentrationslägret Mauthausen. 

Då buade publiken ut Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

– Jag är rädd för att Förintelsen kommer att återupprepas, säger överlevaren Max Safir.

Dagens minnesceremoni på årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Mauthausen stördes av en protestaktion mot förbundskansler Sebastian Kurz. När Österrikes 31-åriga förbundskansler presenterades buade delar av publiken ut honom. Anledningen är att hans konservativa parti ÖVP bildat regering med högerpopulistiska FPÖ, ett parti som grundades av tidigare nazister.

– Det här var vårt sätt att markera mot att Kurz släppt in FPÖ i regeringen, säger Katarine Schmidt, 27. 

Under en allvarstyngd ceremoni lämnade ombud för olika länder och organisationer kransar på en minnesplats på förintelselägrets tidigare kaserngård. En grupp skolelever hade inte bara med sig en krans utan en banderoll som de visade upp för förbundskanslern Sebastian ”Basti” Kurz på första parkett där det stod: ”Vi har lärt oss av historien. Har du Basti?”. 

Även Österrikes SSU protesterade mot förbundskansler. 

De bar skyltar med bilder på förbundskansler Kurz och hans vicekansler Heinz-Christian Strache från FPÖ. På skylten hade de ritat ett streck över ansiktena för att markera sitt motstånd.  De visade skylten bara en meter från Kurzs ansikte när de vandrade förbi minnesplatsen. 

Överlevaren Max Safir vid porten till lägret Ebensee där han befriades av amerikanska soldater.Foto: ROBERT BÖRJESSON

Svenske Max Safir överlevde Förintelsen

Svenska överlevaren Max Safir, 93, som var fånge på Mauthausen, fanns bland hedersgästerna. Han har besökt årsdagen av ceremonin tidigare år, men har aldrig varit med om något liknande. 

– Jag har varit på många minnesdagar och på olika koncentrationsläger och jag har aldrig varit med om protester. Det brukar alltid vara lugnt, säger Max Safir. 

Bara 13 år gammal fördes Max Safir och hans bror till ett arbetsläger i Cieszanów. Senare flyttades tonåringen till ytterligare ett arbetsläger i Starachowice och därefter förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Han tvingades även gå en dödsmarsch till Mauthausen. Först efter sex år befriades Max Safir av amerikanska soldater i ett av Förintelsens värsta läger, Ebensee. 

”Ordet, att fortsätta berätta historien, är vårt starkaste vapen mot hatet”, säger Max Safir.Foto: ROBERT BÖRJESSON

”Jag vill inte drabbas av det här igen”

Safir är orolig över utvecklingen i Europa. Han ser hur högerextremismen är på framfart. Safir förlorade hela sin familj under Förintelsen. 

– Det känns precis likadant nu som innan nazisterna tog över, säger han. Jag vill inte drabbas av det här igen, men framför allt vill jag inte att de ska komma och ta mina barn och mina barnbarn, säger Safir.  

Han fortsätter att undervisa på skolor om Förintelsen för att framtida generationer inte ska glömma hur sex miljoner judar dödades. 

– Ordet, att fortsätta berätta historien, är vårt starkaste vapen mot hatet, säger Safir.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/osterrikes-forbundskansler-utbuad-under-minnesdag/

kommentarer