PETTERSSON: Målvakten som ändrat regelverket i två ligor

By Robert Pettersson

David Leggio. Det är ett namn ni kanske hört här och var på den här sajten genom åren. Han har dykt upp av flera olika anledningar. Men hans eftermäle tycks bli en specifik sak. Som regeländrare.

David Leggio har nämnts på den här sajten ett par gånger tidigare. Dels har han delat målvaktsjobbet i Buffalos farmarlag med Jhonas Enroth. Dels har han tillsammans med Atte Engren haft det udda upplägget att att i det finska slutspelet för TPS 2010 (där TPS vann guld) så spelade Leggio alla hemmamatcher och Engren alla bortamatcher.

Men hans legacy tycks bli något helt annat.

För tre år sedan fick han AHL att ändra sitt regelverk när han fick en spelvändning mot sig och valde att välta målburen för att istället för att få två spelare mot sig få till ett straffslag och bara behöva ställas mot en spelare och ingen risk för returer och så vidare. Han räddade så klart det efterföljande straffen sen.
Efter incidenten ändrade AHL regelverket så att det tilldöms mål vid liknande situationer.

Igår meddelade DEL att man inför samma regeländring. Orsaken? David Leggio, så klart. I en match med München valde han att göra en favorit i repris. Han flyttade målburen och Fischtown Penguins fick en straff som han räddade.

Och det är inga tillfälligheter att han gör som han gör. Han har satt det i system och erkände själv i en intervju efter senaste matchen att det härleder från VM 2014 där han mötte Ryssland och ställdes mot en 3-mot-0 mot Ovetjkin, Tichonov och en till. Som gjorde mål. Han valde därefter att läsa på om reglerna och kom fram till att om han någon gång ställdes i en liknande situation med flera spelare rena mot honom, så skulle han flytta målet och ta en straff istället. Eftersom det procentuellt var det korrekta

Läs mer här: PETTERSSON: Målvakten som ändrat regelverket i två ligor

kommentarer