PETTERSSON: Omark historisk – nu har han flest assist genom tiderna

By Robert Pettersson

Linus Omark är numera störst av svenskarna genom tiderna i KHL. Åtminstone räknat i passningspoäng. Med en assist i matchen mot Sibir passerade han Tony Mårtensson.

Linus Omark gör återigen en stark säsong i KHL. Han har svarat för 38 poäng på 42 matcher och ligger på femte plats i poängligan.

Dagens match mot Sibir blev dessutom lite extra speciell för Omark. Han passerade nämligen Tony Mårtensson som den svensk med flest assist genom tiderna i ligan när han noterade sin 155:e passningspoäng vid framspelningen till Philip Larsens 2-3-reducering. Han fortsatte sedan med att spela fram till 3-3-kvitteringen bara några minuter senare.

Sedan tidigare är Omark den svensk med flest utvisningsminuter (196) och inom kort kommer han även passera Tony Mårtenssons som den med flest poäng (Omark har 234, Mårtensson 239), och kanske, kanske hinner han förbi även i mål innan säsongen är över. Dit har han just nu åtta mål för att passera.

Totalt sett är Omark bara på delad 24:e plats genom tiderna i assist, men konkurrerar å andra sidan då med en del spelare som spelat dubbelt så många matcher.
Sex andra icke-ryska spelare har noterats för fler assist: Kevin Dallman, Brandon Bochenski, Matt Ellisson, Petri Kontiola, Janne Kovář och Patrick Thoresen.
Värst av alla är Sergej Moziakin, som passerat Aleksandr Radulov under säsongen. Han har över dubbelt så många assist (330) som Omark.

Flest svenska assist i KHL genom tiderna
156 Linus Omark
154 Tony Mårtensson
117 Staffan Kronwall
107 Linus Videll
103 Mattias Weinhandl

Flest assist i KHL genom tiderna
330 Sergej Moziakin
323 Aleksandr Radulov
282 Vadim Sjipatjov
252 Danis Zaripov
240 Kevin Dallman

The post PETTERSSON: Omark historisk – nu har han flest assist genom tiderna appeared first on Hockeysverige.

Läs mer här: PETTERSSON: Omark historisk – nu har han flest assist genom tiderna

kommentarer