Så hjälper du både hjärnan och kroppen att koppla av

Idag finns alla möjligheter till att leva hälsosamt, ett sunt och lyckligt liv. Problematiken är bara att vägen dit inte är enkel. För det första är det en tudelad sanning om vad som är hälsosamt. Är det den klassiska tallriksmodellen, Viktväktarnas diet eller äta grönt och vegetariskt? Gå promenader eller ligga i hårdträning? Vägen till ett lyckligt liv är att vara medveten och ta de första stegen i en hälsosam livsstil är att göra dina egna val som känns rätt för dig. 

För att kunna göra rätt val så gäller det att vara medveten om vilka val man gör och vilka val man väljer bort. Mindfulness. även kallat medveten närvaro, är ett sätt att göra valet att leva bättre. Kanske är valet ditt, eller också är valet för någon annan, kanske för dina barn eller partner. Oavsett är det viktigt att stanna upp och reflektera emellanåt varför vi lever som vi gör och om vi blir lyckliga av det?

Det har skrivits över 4500 forskningsrapporter om Mindfulness och hur dess effekt påverkar vår nutids stressiga vardag. Man kan se det som ett hjälpmedel till att dämpa ångest, stress och oro. Men också en övning för fokusering och självbevarelsedrift. 

Utövar du inte Mindfulness? Ingen fara en bra guide om medvetande hittar du på Lottolands hemsida. Denna artikel kommer inte att ge några praktiska råd. Utan snarare fokusera på medvet göra, så att du kan välja varje dag att leva mer medvetet och i nuet. Du kan öva dig och träna på att inte leva efter en kalender, utan “fånga dagen”. Här följer ett exempel:

Vid utbrändhet brukar man få rådet att “gör en sak i taget”. Vilket kan låta svårt för någon som är i en djup depression. För hen kan det största bekymret vara att ta tag i en enda syssla. Att bara gå upp ur sängen och äta en måltid kan verka som hens livs utmaning. Men om vi istället ger perspektivet “gör en sak per dag och var stolt över det”, så blir det genast mycket bättre. En sak per dag kan alla klara av, att tvinga sig till. Resten av dagen tar man som den kommer och sakta men säkert så faller fler bitar på plats i ditt liv. Då har du valt en medveten livsstil om att vara medveten om vad du gör och varför. Att lägga till som mindfulness är att “välja glädje”. Det innebär att man också gör ett medvetet val att inte fokusera på det som är betungande utan på de glädjeämnen man har. Bland annat kan man välja att se något negativt eller positivt, välj alltid det senaste. Det finns många energitjuvar därute som inte förstår. Men att du inte ska bli mer betungande och komma ur en depression så är det otroligt viktigt att vara nära i sina sinnen. Oavsett om du utövar mindfulness, som också kan handla om att sluta dina ögon och söka inom dig själv. Efter dofter, smaker eller ljud som gör dig glad. Ibland behöver alla bli påminda om vad som är viktigt i livet. Så att utöva mindfulness är hälsa för oss alla.

kommentarer

Lämna ett svar