Själslig styrka lyfter ett svårt liv

Kultur och Nöje Sidney Santos lever ett hårt liv i Brasiliens kåkstäder. Efter en sjukdom i barndomen kan han inte använda sina ben att gå på. Men Sidney vägrar ge upp sin dröm om att bli capoeiramästare och att ta hand om sin son. Malmöfilmarna Ricardo Fidelis Koanuka och Christina Wallin har följt honom och berättar historien om honom i Resilience.

Filmen, som har världspremiär på Göteborg Film Festival i dag, har sin upprinnelse på Glokala folkhögskolan i Malmö. Ricardo och Christina, som i dag driver ett produktionsbolag i Malmö där de gör bland annat musikvideos och reklamfilmer, gick båda en medieutbildning där.
– Vi hade också en workshop i dokumentärfilm och började då inrikta oss på det. Då hade Ricardo redan mycket material om Meia Lua, Halvmåne, som Sidney kallas, och vi kom på att vi kunde använda det, säger Christina Wallin.

På första visningen fick Christina och Ricardo dålig kritik, men också responsen av läraren att Meia Lua var en stark karaktär och hans historia något att spinna vidare.
Ricardo Fidelis träffade Meia Lua för femton år sedan i Brasilien.
– Jag är capoeiralärare och en av mina lärare bjöd in en person att göra en föreläsning på min skola,

Läs mer här: Själslig styrka lyfter ett svårt liv

kommentarer