Självkörande polisbil från Ford ska jaga brottslingar

By Mattias Rabe

Vi ska nog inte lägga för stor vikt vid illustrationerna nedan. För med endast dessa som underlag skulle vi misstänka att det är alster skapade av en väldigt unga skara människor. Men så är det inte. Skisserna är faktiskt en del i Fords patentansökan som lämnats in för att illustrera deras syn på framtida

Om systemet registrerar exempelvis en fortkörning kan det på egen hand avväga vad som ska göras därefter. Antingen följa efter/jaga fordonet (och föraren) som genomförde den brottsliga handlingen eller kommunicera med andra fordon i närheten, inklusive fordonet som är ”efterlyst”. AI-hjärnan kan avgöra om det räcker med en varning eller om det en bot är nödvändig.

Många svär sig blåa över fartkamerornas automatik som haffar fortkörare, och ve och fasa över om fartkamerorna börjar mäta hastigheten mellan kamerorna. Det är ingenting mot vad dessa autonoma polisbilar erbjuder oss i framtiden. Som tur är brukar många patentansökningar inte bli mer än just en patentansökan. Men även om Fords inte når hela vägen fram till verkligheten kan vi nog se den här typen av teknik ”inom en snar framtid”.

På bilden högst upp ses en Ford Police Interceptor från 2010. Den är inte självkörande.

Läs mer här: Självkörande polisbil från Ford ska jaga brottslingar

kommentarer