Sjukvårdens bristsjukdom
Opinion
Det är inte bara Region Skåne som har stora ekonomiska problem. Det gäller nästan alla landsting och regioner i landet. Och det har varit så i 15 år – eller snarare 25 eftersom 1990-talet var lika besvärligt för landstingen som 2000-talet.
Tidskriften Dagens Samhälle, som ges ut av SKL, Sveriges kommuner och landsting, har kartlagt ekonomin i alla landets landsting/regioner sedan 2000. För en långsiktigt stabil ekonomi anses ett överskott på två procent vara nödvändigt. Om inte så mycket kan reserveras för framtiden klaras inte nödvändiga investeringar.
Det samlade underskottet i förhållande till tvåprocentsmålet är under de 15 åren 49 miljarder kronor. I praktiken handlar det om underskott i sjukvården, eftersom 90 procent av landstingens/regionernas verksamhet är hälso- och sjukvård.
Bara två landsting/regioner har klarat tvåprocentsmålet under de här åren. Östergötland och Jönköping.
Allra svårast ekonomisk situation har tre skogslän – Dalarna, Jämtland och Västernorrland. De har varit S-styrda länge och har stora avstånd. Men därnäst kommer storstadslänen Skåne och Stockholm, som också har stora ackumulerade underskott sedan 1990-talet.
Halland var länge ”klassens ljus” och har fortfarande en stabil ekonomi men har också haft svårt att få ekonomin att gå ihop de senaste åren.
Eftersom i stort sett alla landsting/regioner har liknande ekonomiska …
Läs mer här: Sjukvårdens bristsjukdom