Toyotas nya satsning: elbilar

By Mattias Rabe

Toyota iQ EV

Som vi tidigare nämnt har en av världens giganter, Toyota,

Trots att Toyota på den tiden inte var speciellt intresserade av elbilar visade de på Parissalongen 2012 upp en elektrifierad variant av småbilen iQ.

Toyota meddelade under presskonferensen, som ägde rum i natt svensk tid, att de vid 2025 ska erbjuda elektrifierade versioner (alltså inte bara rena elbilar) av samtliga Toyota- och Lexus-modeller. Fem år senare räknar de med att årligen sälja 5,5 miljoner elbilar, laddhybrider, hybrider och bränslecellsbilar. Av dessa väntas elbilarna och bränslecellsbilarna stå för en miljon.

Om Toyota förverkligar sin plan kommer de att bli en stor spelare vad gäller elbilar och övrig elektrifiering. Japanska konkurrenten Nissan ligger i dag före Toyota inom området och tillsammans med sina (Nissans) allianspartners Renault och Mitsubishi ska de lansera tolv nya utsläppsfria bilar innan utgången av 2022.
Honda har däremot ingen sådan exakt plan utformad, åtminstone inte officiellt, även om de har presenterat flertalet elbilar, bland annat lilla tuffa Urban EV som sägs bli verklighet om mindre än två år.

Tidigare i höstas berättade vi om hur Toyota, som sägs vara innehavare av fler batteripatent än någon annan biltillverkare, ser framför sig hur förbränningsmotorn fasas ut för att vara helt försvunnen om drygt 30 år. Toyota tänker alltså dra sitt strå till stacken för att bidraga till denna utfasning.

Läs mer här: Toyotas nya satsning: elbilar

kommentarer