USA stämmer Fiat Chrysler för fusk med utsläpp från dieselbilar

By Mattias Rabe

Det var i mitten av januari i år som bomben briserade – amerikanska miljömyndigheten EPA (Environmental Protection Agency) anklagade FCA (Fiat Chrysler Automobiles) för att ha manipulerat utsläppstestresultat genom att ha mjukvara som ställer om sig beroende på om bilen körs i laboratorium eller om den körs på väg. Knappt två månader senare gick FCA ut med information till sina aktieägare om att koncernen kan komma att få böter på tiotals miljarder kronor. Agerandet kan ses som en form av erkännande, även om FCA-bossen Sergio Marchionne tidigare hävdat att de aldrig har fuskat à la Volkswagen.

Nu står det klart att USA:s justitiedepartement har lämnat in en stämningsansökan till en domstol i Detroit. I den står det att FCA ska ha använt fuskmjukvara i 104 000 bilar av modellerna Jeep Grand Cherokee och (Dodge) Ram. Mjukvaran ska ha åstadkommit lagliga utsläppsnivåer av kväveoxider under testkörningar medan nivåerna under verklig körning ska ha legat på olagligt höga värden. Det är med andra ord samma typ av fusk som Volkswagen åkte dit för och som tvingat den tyska biltillverkaren att återkalla 11 miljoner bilar världen över varav knappt en halv miljon rullar i USA.

FCA meddelar att de är besvikna och att de kommer att försvara sig, framför allt mot anklagelserna om att de ska ha använt manipulerande mjukvara för att klara utsläppstester.

EPA har tidigare indikerat att FCA kan dömas till bötesbelopp på uppemot 40 miljarder kronor.

Läs mer här: USA stämmer Fiat Chrysler för fusk med utsläpp från dieselbilar

kommentarer