Utredning läggs ner mot bunkerläkaren

I slutet av februari 2016 dömdes bunkerläkaren Martin Trenneborg till fängelse, efter att ha kidnappat Isabel Eriksson och hållit henne inlåst på sin gård i Skåne.

Ytterligare misstankar har funnits mot Trenneborg, gällande ännu ett människorov. Denna gång i Norge.

Nu har kammaråklagare Erik Wendeby lagt ner den efterföljande utredningen.

– Utan offrets medverkan går det inte att driva åtalet vidare, säger han till Kvällsposten.

Bunkerläkaren Martin Trenneborg är sedan tidigare dömd för människorov, efter att ha hållit Isabel Eriksson inlåst i en bunkerliknande byggnad i Skåne. Hon drogades med sömnmedel av Trenneborg och spärrades in i det specialbyggda huset, som var utrustat med säkerhetsdörrar av metall och elektroniska lås.

Martin Trenneborg dömdes till fängelse i slutet av februari 2016 och har suttit inlåst sedan dess.

Utredning nedlagd

Fler misstankar har funnits mot Trenneborg. Han har misstänkts för att ha tränat på händelseförloppet redan innan den utförda kidnappningen, en så kallad ”generalrepetition, då på en kvinna i Oslo. Men tidigare i veckan lade kammaråklagare Erik Wendeby ner den efterföljande utredningen.

– Det stämmer att förundersökningen lades ner tidigare under veckan. Målsägaren i den här delen medverkar inte tillräckligt i utredningen och utan offrets medverkan går det inte att driva åtalet vidare. Utan hennes berättelse går det inte att bevisa, säger han till Kvällsposten och fortsätter:

– Utredningen gällde människorov från Norge till den aktuella gården i Skåne, där han varit bosatt. Det handlar alltså inte om de brottsmisstankarna som han redan är dömd för, det gällde en annan målsägande som ska ha blivit bortförd.

Bunkerläkarens gård i Skåne.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

LÄS MER: Så planerade läkaren Martin kidnappningen

Förundersökningen gällande det misstänkta människorovet i Norge inleddes efter att uppgifter kom fram under den ursprungliga utredningen.

– Det är något som har framkommit under den tidigare utredningens gång, kvinnan anmälde inte händelsen. Men nu är alltså förundersökningen nedlagd och han är friad från misstanke, säger Erik Wendeby.

Nöjd med beslutet

Martin Trenneborg tycker, enligt sin advokat, att det känns bra.

– Han tycker det är bra att man nu har fattat ett beslut som borde fattats redan från början. Han är nöjd med beslutet, säger hans advokat Mari Schaub.

– Han har nekat till detta hela tiden.

Hur har Martin Trenneborg det i fängelset?

– Den kunskap jag har om detta är ingenting som jag delar med pressen, säger hon.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/utredning-laggs-ner-mot-bunkerlakaren/

kommentarer