Vad gäller och hur påverkas du?

Malmö Här har vi samlat fakta för dig som ska ut och resa.

Gränskontrollerna har införts därför att regeringen vill försöka minska flyktingströmmen till Sverige.

Kontrollerna startade vid midnatt den 4 januari och kommer att ske på den danska sidan. Kontrollerna gäller på tågtrafik, busstrafik och färjetrafik över Öresund.

Alla tåg till Sverige kommer att avgå från Kastrup – och dit måste man ta sig på egen hand. Det kommer också att bli färre och kortare tåg och resorna kommer att ta längre tid. Öresundsinstitutet räknar med att varje resa kan ta allt mellan 10 till 50 minuter extra.

Vid kontrollen ska resenären kunna visa en id-handling, exempelvis pass eller körkort. Polisen skriver följande på sin hemsida:

”Handlingen bör ej vara av alltför enkel beskaffenhet och ska innehålla uppgift om innehavarens fullständiga namn och födelsetid. Id-handlingen ska också vara försedd med en individuell numrering, innehavarens namnunderskrift och foto samt uppgift om giltighetstid och vem som utfärdat handlingen”.

Barn som reser med en förälder som har en id-handling behöver inte legitimera sig.

Om transportörerna, det vill säga till exempel DSB och Skånetrafiken, inte sköter kontrollen riskerar de böter. Transportören måste dokumentera vilken typ av id-handling som har visats, att personen som uppvisat handlingen är den person som

Läs mer här: Vad gäller och hur påverkas du?

kommentarer