Världsberömd Toyota Supra V12 till salu

By Mattias Rabe

Den

Även om motorbytet gjorde just detta exemplar berömt blev bilen världsberömd av en helt annan anledning. Top Secrets grundare, japanen Kazuhiko ”Smokey” Nagata, ville slå hastighetsrekord med sin unika Supra. Han siktade på att nå 200 mph (322 km/h). Smokeys val av plats för den tänkta rekordkörningen var något udda. Han valde ingen bana, utan i stället lät han frakta bilen till England där han i skydd av dygnets mörka timmar skulle slå hastighetsrekordet på en av de stora motorvägarna norr om London.

Klockan fyra på morgonen en februaridag 1999 tryckte han högerfoten mot golvmattan, med gaspedalen som mellanlägg. Med nästan fri lejd nådde han inte sitt mål om 200 mph utan ”bara” 197 mph (317 km/h). Men misslyckandet, som inte tog honom speciellt hårt, var inte det tyngsta som drabbade honom denna arla morgonstund. Polisen hade nämligen iakttagit honom och med en målad Volvo V70 T5 satte de fart efter japanen. De plockade Smokey när han väl hade saktat ned, undrade vad han sysslade med och var videobandet till kamerorna fanns. Videobandet fick polisen aldrig tag på men Smokey häktades, utvisades sedan ur landet och blev omskriven i många av världens tidningar.

Nu är alltså Smokeys världsberömda Supra till salu. Under nästa månad ska den auktioneras ut i Japan. Bilen är inte längre identisk med hur den såg ut under körningen i England 1999 då den bland annat fick ett höghastighetskit monterat inför en rekordkörning på Nardo 2008. Då nådde bilen 222,6 mph (358,2 km/h).

Historien om Smokey och hans olagliga körning i England ser du i filmen nedan. Där får vi följa med under själva körningen samt även när polisen haffade honom.

Läs mer här: Världsberömd Toyota Supra V12 till salu

kommentarer