Volkswagen, Daimler och BMW har testat avgaser på människor och apor

By Mattias Rabe

I fredags avslöjade New York Times att forskningsorganisationen EUGT (Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor), bestående av de tyska jättarna Volkswagen, Daimler, BMW som skapades 2007, tog till väldigt okonventionella metoder för att visa att deras dieselbilar är rena och redo för att ta sig an den amerikanska marknaden (där Volkswagen kallade sina dieselbilar för ”Clean Diesel”).
I ett laboratorium i Albuquerque användes nämligen apor (makaker) instängda i burar som under ett antal timmar fick se på lugnande tecknad film på teve samtidigt som de andades in dieselavgaserna från en Beetle. Det har i efterhand visat sig att bilen var manipulerad för att släppa ut låga nivåer av farliga avgaser vid just denna typ av test och ”undersökningen” har därför ingenting med verkligheten att göra. Daimler och BMW säger att de inte kände till att Volkswagen hade manipulerat bilen.
Än i dag har forskarna som EUGT avlönade inte kunnat komma till en slutsats med apstudien.

Testade avgaser även på människor
Nu visar det sig dessutom att studien med aporna inte är det enda oetiska test som EUGT genomfört. Stuttgarter Zeitung står att läsa att de kommit över en rapport om att sammanslutningen har testat dieselavgaser på människor. Ett institut på universitetssjukhuset i tyska Aachen genomförde nämligen en studie, kallad ”kortvarig inhalationsstudie av kvävedioxid hos friska människor”, på 25 friska människor som under flera timmar utsattes för avgaser med olika koncentrationer av kvävedioxider (NOx). EUGT:s slutsats var att inhalationen av dieselavgaser hade ingen effekt på människorna.

Daimler tar avstånd
Bilkoncernen Daimler tog i söndag avstånd från både EUGT-sammanslutningen, som på grund av dieselgate upplöstes 2017, och studien. ”Vi fördömer experimenten å det kraftigare”, skriver de i ett uttalande.

Bosch inte med vid experimenten
Tyska Bosch var även de med vid uppstarten av EUGT, men de ska enligt uppgift ha dragit sig ur organisationen innan experimenten på apor

Läs mer här: Volkswagen, Daimler och BMW har testat avgaser på människor och apor

kommentarer