Volvo lanserar elektrisk lastbil i år – före Tesla

By Mattias Rabe

Elektriska lastbilar i korthet
De elektriska lastbilarna närmar sig med stormsteg. Dock är det avgasfria framdrivningssättet inget nytt inom tunga fordon. Redan under tidigt 1900-tal byggdes elektriska lastbilar, men bensinen och dieseln vann till sist kampen, precis som inom de lättare fordonskategorierna.
På senare år har elektriska lastbilar blivit allt mer intressanta, exempelvis har staden Chicago låtit ta fram elektriska sopbilar och i Tyskland har Lidl testat varuleveranser med elektriskt drivna lastbilar. Någon större produktion likt den som finns i bilbranschen har världen ännu inte sett.

Det börjar dock förändras. Tidigt förra hösten presenterade amerikanska Cummins, ett företag som kanske mest känt för sina kraftigfulla och pålitliga dieselmotorer, en elektrisk lastbil vid namn Aeos med 16 mils räckvidd och som sägs gå i produktion under 2019. Kort därefter var det Teslas tur att presentera sitt alternativ som går under namnet

Walker Electric Truck byggde under många år i början av 1900-talet elektriska lastbilar. Just denna från 1920 fraktade glass.

Volvos elektriska lastbil – hinner före Tesla
I dag meddelar Volvo Lastvagnar att de ska börja tillverka elektriska lastbilar. Redan i år ska de första exemplaren tas i bruk i samarbete med utvalda referenskunder. Under 2019 är det tänkt att försäljningen ska dra igång över den europeiska kontinenten.

Volvo Lastvagnar pratar dock inte om räckvidder. I stället fokuserar de på att med eldriften sänka ljudnivåerna i storstäderna samtidigt som avgasutsläppen minskar. Och för att ytterligare ta hänsyn till den trafikmiljö som råder i städerna pratar de om distributioner under natten.

– Genom att använda eldrivna och tystgående lastbilar för varutransporter i städerna löser vi en rad olika utmaningar samtidigt. Utan störande buller- och avgasutsläpp blir det möjligt att köra i känsligare delar av stadskärnan. Det går också att köra transporter under tider på dygnet då trafiken inte är så tät, exempelvis sena kvällar och nätter. Detta minskar belastningen

Läs mer här: Volvo lanserar elektrisk lastbil i år – före Tesla

kommentarer