Volvo nu med partikelfilter på bensinbilar – ger sänkt effekt

By Mattias Rabe

Partikelfilter

Under vecka 46 i år började Volvo tillverka sina bensinbilar utrustade med partikelfilter. Detta för att möta kommande utsläppskrav som kräver lägre nivåer av partiklar. Märkets dieselbilar har sedan tidigare tekniken som avskiljer partiklar från motorns avgasström, därmed namnet partikelfilter. Ett filter av det här slaget avlägsnar drygt 99,9 procent av partiklarna från att följa med avgaserna ut i omgivningen.

Med det positiva (sänkta partikelhalter) följer tyvärr även negativa bitar. Volvos bensinmotorer blir nämligen effektsvagare med partikelfilter monterat. Volvo har redan uppdaterat sin bilkonfigurator och några stickprov som vi gjort visar att T6-motorn tappar från 320 till 310 hästkrafter och T5-motorn från 254 till 250 hästkrafter. Laddhybridversionen T8 Twin Engine har även den T6-motorn, i kombination med en 87 hästkrafter stark elmotor, men i denna konfiguration plockas det fortfarande ut 320 hästkrafter. Anledningen till detta vet vi inte i nuläget, det kan vara så att laddhybriden genomsnittliga utsläpp är så pass mycket lägre att partikelfilter inte är nödvändigt för att möta framtida krav.

Ett partikelfilter är ett finmaskigt ”nät” som fångar upp små partiklar och hindrar dem därmed från att ta sig ut i fria luften.

Volvo Cars bekräftar för teknikensvarld.se att effekten påverkas av partikelfiltret. Däremot inte maximala vridmomentet. Inte heller ska förbrukningssiffrorna påverkas av partikelfiltret men vid våra stickkontroller på volvocars.se ser vi att förbrukningen har justerats uppåt, om än väldigt lite. Exempelvis ligger förbrukningen för XC60 T5 AWD numera på 0,74 liter per mil och koldioxidutsläppet på 169 gram per kilometer. Tidigare siffror var 0,73 liter per mil och 167 gram per kilometer.
För XC60 T6 AWD har siffrorna justerats från 0,77 liter per mil och 176 gram per kilometer till 0,78 liter per mil och 177 gram per kilometer.
Det handlar alltså om, på papperet, förbrukningsökningar om en centiliter per mil samt koldioxidökningar om 1-2 gram per kilometer, som enligt Volvo

Läs mer här: Volvo nu med partikelfilter på bensinbilar – ger sänkt effekt

kommentarer