WMU-konferens om båtflyktingar

Malmö FN:s sjöfartsuniversitet, WMU i Malmö, blir till våren värd för en internationell konferens kring ett högaktuellt ämne, människor som flyr över haven.

Enligt FN:s flyktingkommissarie har närmare en miljon människor flytt över Medelhavet i år.
3 605 är rapporterade döda eller saknade.
Men det är inte bara i ”dödens hav”, Medelhavet, som tragedierna utspelar sig. Cirka 94 000 människor flydde sjövägen från Bangladesh och Burma 2014, och första halvåret i år rör det sig om ytterligare 31 000 flyktingar.

En gemensam tråd för dessa människor är att flykten sker i sjöovärdiga fartyg och flyktingarna hamnar ofta i händerna på smugglare och de som sysslar med människohandel, konstaterar WMU.
”Dessa aktiviteter är inte bara illegala … de utförs också med ett hjärtlöst förakt för människoliv och med en total nonchalans av internationellt accepterade regler för säkerheten till sjöss, utvecklade och antagna av IMO”, säger Koji-Sekimizu som är generalsekreterare för den internationella sjöfartsorganisationen, IMO.

WMU pekar också på att FN:s säkerhetsråd antog en resolution i oktober som ger medlemsstaterna rätt att under ett år inspektera fartyg utanför Libyens kuster, när man misstänker att det rör sig människosmuggling eller traffickingen.
Konferensen om ”Migration by Sea” kommer att hållas i Malmö den 26-27 april och blir då ett ”internationellt forum”

Läs mer här: WMU-konferens om båtflyktingar

kommentarer