Hovrätten fastställer dom: 16-åring utvisas för mord

En 17-åring knivhöggs till döds inne på Friskis & Svettis förra året.

I februari dömdes en 16-årig pojke till sluten ungdomsvård för mord och efter straffet ska han utvisas från Sverige på livstid.

Domen överklagades och nu har hovrätten kommit med sitt beslut – de fastställer tingsrättens dom. 

I september förra året tränade två yngre män, 16 och 17 år gamla på Friskis & Svettis i Ängelholm. Ett bråk om vem som skulle använda ett redskap eskalerade till den grad att 17-åringen mördades inne på gymmets omklädningsrum.

Ett vittne försökte stoppa bråket och när han försökte sära på pojkarna blev vittnet själv slagen. Några sekunder senare såg han hur 17-åringen föll ihop – och blodet strömmade ut från flera skador på hans kropp.

Vid 18-tiden larmades polisen och den 16-åriga pojken flydde från platsen genom att hoppa ut från ett fönster.

16-åringen mördade 17-åringen med flera knivhugg.Foto: POLISEN

Han kunde sedan gripas i sin bostad misstänkt för mord.

Enligt åklagaren höggs 17-åringen tre gånger, två hugg i överkroppen och ett tredje i låret vilket gjorde att lårbensartären skars av. Pojken förblödde och avled två dagar senare.

I februari i år togs fallet upp av Helsingborgs tingsrätt som dömde 16-åringen för mord till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader samt utvisning från Sverige på livstid efter avtjänat straff.

Enligt domen har 16-åringen ”visat synnerlig eller särskild hänsynslöshet och begick en livsfarlig gärning.

Dömd för misshandel tidigare

Själv menar pojken att han handlade av nödvärn och hade svårt att besinna sig.

I domen uppger 16-åringen att den avlidna 17-åringen hade agerat elakt mot honom tidigare och att han känt sig både rädd och hotad av honom.

Han menar att han hade käkat för sitt liv när 17-åringen tagit ett strypgrepp runt hans hals och att han skrek ”släpp mig jag kommer ju att dö, släpp mig”.

16-åringen och 17-åringen började bråka inne på Friskis & Svettis – bråket ledde till mord. Bild tagen samma kväll som mordet begåtts.Foto: MIKAEL NILSSON

16-åringen är tidigare dömd för misshandel och dömdes då till ungdomstjänst. Han ska även ha bråkat med andra på det familjehem där han bott enligt socialförvaltningen.

Domen överklagades till hovrätten och under fredagen kom domen – de fastställer tingsrättens dom utan ändringar. 16-åringen döms alltså till sluten ungdomsvård och utvisning till Afghanistan efter avtjänat straff.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/hovrattens-dom-16-aring-ska-utvisas-for-mord/

kommentarer