Juniorkronorna föll i genrepet – USA:s powerplay avgjorde

By Uffe Bodin

Det blev svensk förlust i den sista träningsmatchen inför JVM. USA vann genrepet mot Sverige med 3–1 inför turneringsstarten i Buffalo på annandag jul.

Precis som Sverige hade USA med sig en storseger från första träningsmatchen inför JVM. Laget avfärdade tidigare i veckan Juniorkronornas motståndare på annandagen, Vitryssland, med 14–0. Sverige slog å sin sida Danmark med 13–1.

Genrepet, som spelades i Erie där Connor McDavid spelade sin juniorhockey för ett par år sedan, blev en jämn historia där amerikanernas effektivitet i numerärt överläge blev avgörande. Både Casey Mittelstadts 1–0 och Kailer Yamamotos matchvinnande 2–1-mål kom när svenskarna hade en man mindre på isen. Det sista målet gjordes av Trent Frederic i tom kasse en halv minut före slutet när Sverige jagade kvittering.

ZETTERLUND ENDA SVENSKA MÅLSKYTT

Sveriges mål gjordes av Färjestads Fabian Zetterlund. Han styrde in ett backskott som betydde 1–1 i den första perioden. I målet stoppade Luleås Filip Gustavsson 24 skott.

Juniorkronorna hade varken Lias Andersson eller Alexander Nylander med på isen i natt. Den tilltänkte kaptenen fick vila medan Nylander förväntas ansluta till laget först under lördagen. På backsidan spelare inte Frölundas Filip Westerlund.

Innan juldagen har förbundskapten Tomas Montén nu några tuffa beslut att ta. En back och tre forwards ska plockas bort ur truppen innan den anmäls till direktoratet.

Sveriges första JVM-match mot Vitryssland spelas i Buffalo klockan 20.00, svensk tid, på tisdag. Den sänds i SVT.