JVM under luppen: Så många svenska JVM-spelare nådde NHL-drömmen

By Carl-Oscar Lysander

Inför årets upplaga av JVM presenterar hockeysverige.se en fyra delar lång artikelserie. Här har vi har kartlagt totalt 188 stycken svenska ishockeyspelare. Spelarna vi har kartlagt har samtliga spelat U20-VM mellan åren 2004 och 2014. Vi har analyserat hur stor del av spelarna som nått sin NHL-dröm och hur stor del som inte tagit sig dit. Vi har också granskat hur antalet svenska spelare i NHL ökat under tidsperioden.

I serien kommer ni att få stifta bekantskap med en spelare som var stjärna under året han spelade JVM, men aldrig fick karriären att lyfta till den yttersta eliten. Ni kommer också att få träffa motsatsen, spelaren som inte fick chansen i JVM, men spelat i både NHL och SHL. De både berättar om sina upplevelser kring JVM men också varför deras karriärer sett ut som de gjort.

Av de totalt 188 stycken som representerat Sverige har flera av dem gjort det vid fler tillfällen än ett. Ingen har spelat fler än tre stycken U20-VM och totalt är det åtta stycken som gjort det. Gemensamt för de åtta? Samtliga är forwards.

Det är många av spelarna som gjort enstaka SHL- och NHL-matcher. Men vi har dragit en gräns vid 82 spelade matcher i NHL och 52 för SHL, alltså en hel säsong i båda ligorna.

Antal spelare i NHL

Av totalen har 60 spelare lyckats komma upp i minst 82 matcher i NHL. Föga förvånande är andelen SHL-spelare desto större, 105 stycken har spelat minst 52 matcher. 23 spelare nådde inte upp till gränsen för att ta sig in i kategorien NHL och SHL. Merparten av de totalt 23 har haft sina karriärer i Hockeyallsvenskan och farmarligan AHL. Det är också i den kategorin som flest spelare har valt att avsluta sina karriärer.

03/04: 52 stycken svenska NHL-spelare.

04/05: Lockout.

05/06: 47 stycken NHL-spelare.

06/07: 52 stycken NHL-spelare.

07/08: 54

Läs mer här: JVM under luppen: Så många svenska JVM-spelare nådde NHL-drömmen

kommentarer