”Lidas” näst bäste europé genom tiderna – Gretzky bäst i världshistorien

By Måns Karlsson

Nicklas Lidstöm är historiens näst bästa europé i NHL – men upp till den absoluta världstoppen har han en bit. Åtminstone när TSN säger sitt och rankar tidernas bästa NHL-spelare.

NHL firar som bekant 100 år. Det har TSN firat genom att ranka historiens 25 bästa spelare i ligan. En svensk tar plats – och det är förstås Nicklas Lidström. Faktum är att han är en av blott fyra européer som tar sig in på den prestigefyllda rankingen.

Men svensken är inte bäst. Vem är då före, kan man undra? Är det Jaromír Jágr? Nix. Kanske Dominik Hasek? Nej, inte det heller. Det är faktiskt Washingtons målspruta Alex Ovetjkin som rankas på 16:e plats. Enligt TSN är ryssen alltså den bästa europeiska spelaren i NHL:s historia. Han har vunnit skytteligan sex gånger om, så helt oförtjänt kanske det inte är. ”Ovie” är till och med bästa icke-kanadensare.

Noterbart är att Jaromír Jágr, som ju är den spelare som gjort flest poäng i ligans historia om vi bortser från Wayne Gretzky, bara är på 23:e plats.

CROSBY BÄSTA AKTIVA

Men var har vi då Nicklas Lidström? Den sjufaldige Norris Trophy-vinnaren är enligt rankingen den 19:e bästa spelaren i NHL:s historua. Han är precis bakom Ray Bourque och precis framför Glenn Hall.

Wayne Gretzky toppar förstås, före Bobby Orr, Gordie Howe och Mario Lemiueux. Maurice Richard avrundar topp-fem.

Utöver Ovetjkin och Jágr, som tidigare nämnts, är en nu aktiv spelare med. Ni kan förstås lista ut att det rör sig om SIdney Crosby som är åtta, precis

Läs mer här: ”Lidas” näst bäste europé genom tiderna – Gretzky bäst i världshistorien

kommentarer