Minister nöjd efter EU-möte

Nyheter Under torsdagen hölls ett extrainsatt möte i Bryssel där bland annat Sveriges gränskontroller och id-kontroller diskuterades med EU:s asylkommissionär Dimitris Avramopoulos.
– De insatser som vi gjort under hösten och nu efter nyår har varit nödvändiga för att få stabilitet och vi ska inte ha dem aktiva längre än vad som behövs, säger Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en presskonferens som hölls efter mötet.

Förutom Johansson deltog också Danmarks integrationsminister Inger Støjberg samt Ole Schröder, migrationsansvarig statssekreterare på det tyska inrikesdepartementet. Målet med mötet var, som EU-kommissionen uttryckte det, att förbättra koordinationen mellan länderna.

Efter mötet var de alla rörande överens om att det är mycket viktigt att skydda Schengensamarbetet – som syftar till att EU-medborgare ska kunna röra sig fritt i Europa. Men också att de insatser som nu har gjorts via kontrollerna har varit nödvändiga för att kunna ta kontroll över situationen med de många flyktingarna som kommer till Sverige.

– Vi har tillsammans haft en konstruktiv diskussion och vi ska gemensamt se till att Schengensamarbetet med fri rörlighet skyddas, både för människor och ekonomi. De insatser som görs av länderna ska hållas till ett minimum och så snart som möjligt måste vi återgå till ett normalläge, säger

Läs mer här: Minister nöjd efter EU-möte

kommentarer