Nio ES8 – elektrisk Kina-suv med sikte på Europa

By Peter Klemensberger

nio-eNIO ES8s8-04

ES8 må låta anonymt eller som något nytt sorts bränsle men det är namnet på en ny kinesisk suv från Nio. Inte mycket att skriva hem om kan man tycka men då tar man fel. Här finns spännande tekniska lösningar, en europeisk koppling och en eventuell europeisk lansering.

Märket Nio har tidigare gjort sig kända (nåja) i sportigare sammanhang då modellen

Nio har inte sparat på krutet. Ingen annan serietillverkad bil ska till så stor del bygga på aluminium och när det kommer till förarassisterade system så backas den upp av 23 sensorer. Bilen är den första utrustad med Mobileye EyeQ4-teknik och inbyggd artificiell intelligens. Bilen ska vara säker nog för fem stjärnor hos Euro NCAP.

Bilen säljs från start bara i Kina, först i Peking och sedan i ytterligare åtta städer, men blir knappast folkets bil. Priset startar på 448 000 renminbi (yuán i folkmun), vilket blir strax över 600 000 kronor. Lägg där på en hyra på 1 700 per månad för batteriet. Nio ES8 kan bli aktuell för Europa men tidigast om tre år.

På tal om Europa, det är på koncernens München-kontor som bilen har ritats även om det kanske är svårt att förställa sig. I god kinesisk anda har man nämligen lånat en del designelement från annat håll även om det skett på ett i sammanhanget någorlunda diskret sätt. Dörrhandtag och stående bildskärm invändigt andas Tesla medan fronten för tankarna till Toyota Mirai, baklamporna till olika Renault-modeller av senaste snitt och profilen i stort till Peugeot 3008.

Läs mer här: Nio ES8 – elektrisk Kina-suv med sikte på Europa

kommentarer