Peter Madsen döms till livstids fängelse

I dag kom domen mot Peter Madsen i ubåtsfallet. 

Peter Madsen döms till livstids fängelse för att ha mördat Kim Wall.

– Peter Madsen har inte givit någon trovärdig förklaring till varför han tagit med de föremål som används i ubåten, säger rättens ordförande Anette Burkø.

Peter Madsen står åtalad för mord, grovt sexuellt övergrepp, brott mot griftefriden samt brott mot sjölagen.

I dag klockan 13 meddelas domen mot honom muntligt i Köpenhamns byret. 

Rättens ordförande Anette Burkø läste upp domen – Peter Madsen döms till livstids fängelse. Rätten är enig i sitt beslut. Ubåten Nautilus ska konfiskeras.

Peter Madsen sitter i salen när domen avkunnas, precis som åklagaren Jakob Buch-Jepsen och försvarsadvokaten Betina Hald Engmark.

Enligt reportrer på plats tar Madsen beskedet med lugnt ansiktsuttryck. 

Den skriftliga domen, som väntas vara på över 100 sidor, lämnas först om en vecka.

Det är ett enormt pressuppbåd samlat i rättssalen, minst 50 journalister är på plats.

Åkte ut med ubåten den 10 augusti

Det var den 10 augusti i fjol åkte journalisten Kim Wall ut med den danska uppfinnaren Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt Nautilus för att skriva ett reportage.

Det var bara tänkt att de skulle vara ute i Kögebukten några timmar men när Kim Wall aldrig kom hem under natten anmälde hennes pojkvän henne saknad.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Kim Wall-fallet
 

Först trodde man att en olycka inträffat med ubåten och massiva sökinsatser inleddes i hela Öresund – utan resultat.

Peter Madsens ubåt Nautilus bogserades från havets botten och undersöktes.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Plötsligt på förmiddagen den 11 augusti dök ubåten upp ovanför vattenytan. Madsen räddades av några förbiseglande kort efter att ubåten börjat sjunka.

Kim Wall var borta.

Kim Walls likdelar hittades i havet

När Madsen tagits i land påstod han att han hade släppt av henne på Refshaleön föregående kväll men polisen grep honom omgående misstänkt för att ha bragt henne om livet.

En kort tid senare flöt en likdel i land vid den danska kusten. Det stod snart klart att den tillhörde Kim Wall.

Danska polisen gjorde omfattande sökningar efter Kim Walls försvinnande. Bland annt med hjälp av svenska likhundar som markerade i vattnet där Walls kroppsdelar fanns.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Under de kommande månaderna arbetade den danska polisen aktivt med en omfattande utredning. Ubåten bärgades och till slut hittade man Kim Walls alla kroppsdelar utspridda i Kögebukten. 

Madsen ändrade samtidigt sin förklaring av vad som hänt flera gånger. Först sa han att han släppt i land journalisten, sedan att hon dött av en olycka på båten när hon fick en fallucka i huvudet. Hans sista och nuvarande förklaring är att hon dog av en gasförgiftning ombord. 

Madsens intresse för sexuellt våld

I mars började rättegången mot Peter Madsen i Köpenhamns byret. Det var första gången allmänheten fick höra de otäcka detaljer som åklagaren Jakob Buch-Jepsen fått fram under utredningens gång.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen mot Peter Madsen i rätten.Foto: HELEN RASMUSEN

Material från bland annat Madsens dator, mobiltelefon och vittnesuppgifter avslöjade att dansken under lång tid intresserat sig för sexuellt våld. På en hårddisk hade han sparat mängder av material föreställande olika former av dödligt våld mot kvinnor, ofta med brutalt, sexuellt innehåll.

LÄS MER: Det händer med Madsen om han frias

En omfattande psykologisk undersökning gjordes även av Peter Madsen. Delar av den läste åklagaren upp på den sista dagen av den tolv dagar långa rättegången. 

Peter Madsen i rätten.Foto: HELEN RASMUSEN

Enligt undersökningen är Peter Madsen ”mycket otrovärdig”, är känslomässigt begränsad och saknar empati.

– Personlighetsmässigt är han allvarligt avvikande med psykopatiska drag, läste Jakob-Buch-Jepsen upp under rättegången.

I slutsatsen av den rättspsykiatriska undersökningen skrev man att det finns risk för framtida sexualbrott och rekommenderade att Madsen döms till förvaring.

Bevisen mot Madsen

Åklagaren har samtidigt haft vissa svårigheter att bevisa mord. Bland annat eftersom dödsorsaken inte kunnat fastställas och experter inte helt kunnat utesluta att Madsens förklaring kan stämma. 

Till åklagarens fördel var dock Madsens ständiga lögner och föremål han den aktuella dagen haft med sig på ubåten, som inte brukade finnas där annars. Enligt åklagaren har föremålen använts för att döda Kim Wall.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/i-dag-kommer-domen-mot-peter-madsen/

kommentarer