Experten om domen mot Peter Madsen

På plats utanför rättssalen i Köpenhamn är den erfarna advokaten Lars Kruse för Expressens räkning. Innan domen kom sade han sig vara säker på att Madsen inte frias.

– Det förefaller mig så osannolikt. Jag kan inte ens föreställa mig det. Det skulle vara tidernas överraskning i modern rättshistoria, säger advokaten Lars Kruse

Han har följt rättegången mot Peter Madsen och anser att det faktum att kroppen styckades är den tyngsta delen i bevisföringen.

– Vi kommer aldrig komma ifrån att det var två personer på ubåten. Det är ett faktum. Vi kommer aldrig komma ifrån att en av personerna kommer i land och den andra hittas död, dessutom styckad. Det väger mycket tungt i bevisföringen, säger Lars Kruse och fortsätter:

– Vad gör man när någon råkar ut för en olycka, jo man räddar. Öresund är ett av de mest vältrafikerade vattnen i världen. En sund människa söker hjälp till den skadade personen. Vad gör Peter Madsen? Han styckar kroppen och sänker den i plastpåsar med tyngder, sedan ser han till att få hjälp själv innan ubåten sänks. Sen kommer lögnerna. Allt det pekar på att Madsen är skyldig, säger Lars Kruse.

Det fanns flera alternativ för rätten när man dömde Madsen. Ett av dem var livstids fängelse, vilket i Danmark innebär cirka 16 år innan man kan räkna med att bli benådad, enligt Lars Kruse.

Ett annat alternativ var förvaring, vilket innebär att man anses farlig för allmänheten och kan låsas in på obegränsad tid.

”Jag är inte förvånad”

Klockan 13 kom beskedet om att Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall. 

– Det var väntat, allt annat hade varit en rättshistorisk sensation. Bevisningen är massiv, och det har uppenbarligen rätten också uppfattat och tagit till sig, säger Lars Kruse. Jag är inte förvånad. 

Texten uppdateras.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/experten-om-domen-mot-peter-madsen/

kommentarer