Rekordkungens förvandling – från blyg till humoristisk

I veckan blev Carl XVI Gustaf den regent som suttit längst på Sveriges tron genom alla tider. Under sina 44 år och 223 dagar på tronen har han genomgått en stor förändring.

– Det är Silvia som är nyckeln till förvandlingen, kommenterar Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor.

1973 låg den gamla kungen Gustaf VI Adolf för döden och Carl XVI Gustaf skulle axla manteln. Då var han betydligt osäkrare än i dag, enligt Karin Lennmor.

– Han bör ha varit medveten och förberedd, men tror han skärmade sig lite från uppdraget. När han var liten sa han ”jag vill inte bli kung, jag vill bli arbetare”, berättar hon.

Kungen var bara 28 år när han tog över tronen. En viktig förebild var just farfar Gustaf VI Adolf. 

– Han fick många råd av sin farfar, som tyckte kungen skulle vara sig själv och se på tillvaron med humor. Det har även kungen sagt senare, säger Karin Lennmor.

Den tillbakadragna och blyga kungen från sjuttiotalet är det inte många som känner igen i dag. I dag kan han snarare visa prov på både spontanitet och humor.

– Silvia är nyckeln. Hon kom in i bilden två år efter att han kröntes och då släppte nog mycket av pressen. Lite som prinsessan Sofia gjort med Carl Philip, säger Karin Lennmor.

Hur länge till kommer han då sitta på tronen? Karin Lennmor tror inte att det är aktuellt att lämna över till Victoria än på länge.

– Bernadotterna blir gamla och de abdikerar aldrig, så jag tror att vi kan se fram emot minst tjugo år med honom på tronen. Han har själv antytt att det inte finns några planer på att låta Victoria axla manteln nu, och det gör han för att han vill låta henne få sina småbarnsår med familjen, säger hon.

I Expressen TV:s ”Kungafamiljen”, som sändes på fredagen, diskuterades kungens förändring i studion. Se avsnittet nedan!

DET HÄR ÄR ”KUNGAFAMILJEN”

• Succéformatet ”Kungafamiljen” sänds varje fredag i Expressen TV.

• Programledare är Tess Ulander som får sällskap av Expressens kungliga kommentator Karin Lennmor och hovreporter Elias Giertz.

• Du kan se samtliga avsnitt i efterhand på Expressen.se, i Expressens app för Iphone, på Comhem kanalplats 43 och Android samt i Apple TV och Samsung TV.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/rekordkungens-forvandling-fran-blyg-till-humoristisk/

kommentarer