Snart kan du ta en nanoexamen i flygbilsteknik

By Erik Inge

Uppgifterna kommer från Reuters.

Sebastian Thrun forskar inom datorvetenskap och har tidigare arbetat vid bland annat Stanford University. Han var även en av pionjärerna inom självkörande teknik och har exempelvis jobbat med Googles självkörande bil, ett projekt som numera kallas Waymo.

Sedan 2012 driver Sebastian Thrun Udacity, en skola baserad i Silicon Valley som erbjuder onlineutbildningar. Hittills har Udacity bland annat erbjudit en utbildning i autonoma bilar som enligt Thrun själv lockat runt 50 000 sökande sedan starten.

Men nu tar Udacity nästa steg. Med start i februari kommer skolan att erbjuda en utbildning i flygbilsteknik.
Utbildningen är sammanlagt 24 veckor lång, uppdelad i två terminer, och inkluderar bland annat kurser i ”flygrobotik” (aerial robotics) och ”intelligenta flygsystem” (intelligent air systems).
De som tar sig igenom utbildningen kan stoltsera med en nanoexamen i flygbilsteknik.

Alla har sin egen bild av framtiden. Flygande farkoster verkar dock förekomma i de allra flesta.

Thrun, som hoppas på och tror på omkring 10 000 sökande, säger till Reuters att bakgrunden till utbildningen är densamma som när Udacity skapade programmet för självkörande bilar.
Enligt Thrun är det idag ”nästan omöjligt att hitta kvalificerade personer” som kan utveckla och ta fram framtidens högteknologiska fordon.

– Det råder stor brist på ingenjörer. Det finns gott om smarta människor – det som saknas är utbildning, säger Thrun till Reuters.

Flygande bilar har varit på tapeten de senaste åren och både Uber, Amazon och Airbus har get sig in i ”racet”. Tidigare i somras köpte Volvos kinesiska ägare Geely det amerikanska företaget Terrafugia som tillverkar flygplansbilar.

Läs mer här: Snart kan du ta en nanoexamen i flygbilsteknik

kommentarer