Stockholm får självkörande bussar

By Mattias Rabe

Nobina förarlös och självkörande buss i Kista Köpenhamn

– Att Stockholm blir först i Skandinavien med självkörande bussar på allmän väg visar vår ambition att inte bara följa utvecklingen utan att leda den. Projektet som nu ska starta i Kista ger oss kunskap för att i ett nästa steg i samarbetet med Nobina göra självkörande fordon till en del av kollektivtrafiken i Barkarbystaden, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

– I takt med urbaniseringen, köer och miljöutmaningar, ställer samtidigt våra resenärer allt högre krav. Då vill vi vara med och bidra till både nya lösningar, teknik och en bättre kollektivtrafik. Samarbetet med SL ett bra exempel på hur vi sedan kan förflytta innovationskoncept till verklig nytta för kollektivtrafiken, säger Jan Bosaeus, vd på Nobina Sverige.

Stockholm är inte ensamma med att testa självkörande bussar, även i Köpenhamn sjösätts ett projekt som till omfattningen är betydligt större än det i Stockholm och som även det drivs av Nobina. Projektet i Köpenhamn ska pågå i hela tre år, två och ett halvt år längre än det i Stockholm.

I Tyskland rullar redan förarlösa bussar, något vi skrev om för bara några veckor sedan.

Läs mer här: Stockholm får självkörande bussar

kommentarer